Başlık Bölümü (NAME SURNAME)
Kişisel Bilgiler Bölümü (PERSONAL INFORMATION)
Özet Bölümü (SUMMARY)
- Ara (Search) kısmında çalıştığınız pozisyonları tek tek yazın.
- Yer olarak tüm dünya (Worldwide) secin.
- Çıkan sonuçlardan İşler (Jobs) ile ilgili sonuçları seçin.
- Tüm filtreler (All Filters) kısmından çalıştığınız sektörü seçin.
- Uygula (Apply) tuşuna bastığınızda çalıştığınız sektörle ilgili o pozisyona ait olan listelenmiş işleri göreceksiniz.
- Çalışmak istediğiniz, çalıştığınız ve tecrübeli olduğunuz endüstrileri, departmanları, disiplinleri,
- Çalıştığınız pozisyonlara ait beceri ve yetkinliklerinizi,
- Ne kadar süre iş hayatında olduğunuzu,
- Tecrübeli ve bilgi sahibi olduğunuz ürün gruplarını, sistemleri, platformlari buraya yazın.
Eğitim Bölümü (EDUCATION)
Başarılar Bölümü (ACHIEVEMENTS)
- Sorumluluk o pozisyona sizden başkası alınmış olsa alınan kişiden de beklenen tüm işleri kapsar.
- Yaptıklarınız bu sorumlulukların ne kadarını yerine getirdiğinizdir.
- Başarılarınız ise size özeldir, kişiliğiniz, karakteriniz ve yetkinliklerinizle ortaya koyduğunuz ve çalıştığınız şirkete kattığınız değerdir. O pozisyona başkası alınmış olsaydı onların başaramayacağı şey sizin başarınızdır.
Sertifika ve Eğitimler Bölümü (CERTIFICATES & TRAININGS)
Kişisel İlgi Alanları & Hobiler Bölümü (PERSONAL INTEREST)
Bu yazımı yurt dışında iş arayanlar için hazırlıyorum. Buradaki bilgilerin bir kısmını yurtiçi iş başvurularınız için hazırladığınız özgeçmişlerinizde de kullanabilirsiniz. Başlıkları Türkçe olarak değiştirmeniz ve bilgileri Türkçe girmeniz yeterli.
Lütfen özgeçmişinizi bizzat siz kendiniz hazırlayın. Para karşılığı başkalarına hazırlatmayın. Onun yerine bu konuda tecrübeli kişilerden özgeçmişinizi incelemelerini ve geliştirmenize yardım etmelerini isteyin.
Özgeçmişinizde kimse sizi sizden daha iyi ortaya koyamaz. Bu sizin işiniz. Yazılı ve sözlü etkili iletişim yeteneğinizi özgeçmişinizden daha iyi ortaya koyamazsınız.
Başarılı olmak istiyorsanız kendinizi en iyi şekilde ifade etmenin sorumluluğunu alın.
Burada daha önce paylaştığım Avrupa ve Amerika'da İş Arama, İş Bulma, İş ve Kariyer Değişikliği ile Bilmek İstediğiniz Her Şey adlı yazımda yer alan özgeçmiş şablonlarını nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım.
Özgeçmişiniz isminizle baslar ve isminiz sayfanın ortasında yer alır.
Avrupa için hazırlanan özgeçmişlerde başlıktan sonara kişisel bilgiler bölümü yer alır. Bu bölümden sonra başvurulan pozisyon veya istenen ünvan yazılır.
Amerika için olan özgeçmişlerde isimden sonra iletişim bilgileri ve Linkedin profilinin URL’si yer alır. Başvurmak istediğiniz pozisyon veya istediğiniz unvan bunlardan sonraki alt satırda yer alır.
Ünvandan sonra o ünvan ile ilgili en iyi 3 yetkinliğiniz (strong competency) yazılır.
Avrupa için hazırladığım formatta kişisel bilgilerin paylaşılması önemlidir.
Bu bölümde doğum tarihinizi, hangi ulustan olduğunuzu, medeni durumunuzu, varsa oturum izninize dair detayları yazın.
Bu tür bilgiler Amerika ve anadili İngilizce olan ülkelerde aranmıyor ve yazılmaz. O nedenle formatın Amerikan versiyonunda sadece kişisel iletişim bilgileri bulunur.
Amerika’dan Avrupa’daki pozisyonlar için başvuran kişilerden “Eşitlik ilkesine aykırı değil mi ve ayrımcılığa neden olmaz mı ?“gibi sorular aldım bu bölümle ilgili. Ayrımcılık yapmak istedikten sonra isminiz, çalıştığınız ülke ve pozisyon, cinsiyetinizden bile ayrımcılık yaparlar.
Burada istenen bilgi ve format böyle. Avrupa’da iş arıyorsanız kişisel ve medeni durumunuzu gösteren bilgilerinizi buraya girmeniz gerekiyor.
Avrupa için hazırladığım formatta fotoğraf konulması zorunlu. Koymaz iseniz özgeçmişinizi dikkate almazlar. Amerika’da ise eşitlik ilkesine aykırı olması sebebiyle konulmaz.
Bu bölümde ayni zamanda Amerika ve İngilizce konuşulan ülkeler için Linkedin profilinizin linkini mutlaka koyun. Avrupa ve Almanca konuşulan ülkeler ise daha çok Xing platformunu kullanıyor. Dolayısıyla hem Linkedin hem de Xing’de profil oluşturup özgeçmişinizin bir kopyasının orada yer almasına özen gösterin.
Avrupa’da iş bulmak ve iş teklifi almak istiyorsanız hem Linkedin hem Xing profillerinizin linkini lütfen buraya ekleyin.
Linkedin ve XING profillerinizin her bölümünün tam olarak yazılmış ve dolu olmasına dikkat edin.
(Öne Çıkanlar veya Kısaca olarak da yazılabilir)
Özgeçmişinizin ilk sayfasının ilk üst yarısı en dikkat çekici kısmıdır. Özgeçmişinizi eline alan kişi ilk baktığı 6 saniyede bu kısımdan etkilenmez ise geri kalan kısma bakma zahmetini göstermez.
O nedenle özellikle Özet (Summary) kısmına büyük itina gösterilmesi gerekiyor. En çok zaman alan, içerik anlamında en yeterli olması gereken ve sizi en iyi tanıtan bölüm burasıdır.
Bu bölüm için lütfen aşağıda anlatacağım şekilde detaylı ön hazırlık , araştırma ve çalışmayı yapın.
Tüm yetkinlik (competency), yetenek-beceri(skill), beceri- kabiliyet (ability), vasıf-niteliklerinizi(qualification) biliyor ve bunlara tam anlamıyla hakim olmalısınız.
Bunların İngilizce en doğru şekilde nasıl ifade edildiğini internette (“Job related skills” veya “Job related competency” aratarak) araştırarak bulabilirsiniz.
Bu kısım sizin çalışmak istediğiniz organizasyona veya kuruma ne değer katacağınızın, nasıl fark yaratacağınızın ve neden size almalılar sorusunun cevabını vermeli.
Ayrıca güçlü ve başarılı yanlarınız, temel yetkinlik, beceri ve kabiliyetlerinizi burada vurgulayın.
ÖNEMLI: Bu zamana kadar aldığım özgeçmişlerde en sık karşılaştığım durum, kişilerin kendi işlerine ve pozisyonlarına ait kullandıkları yetenek, yetkinlik, beceri ve kabiliyetlerini bilmemeleri, bildiklerini ise tam ve doğru olarak ifade edememeleriydi. Kişiler işle ilgili tüm beceri ve yetkinliğe sahip oldukları halde bunların doğru olarak nasıl yazıldığını bilmiyorlar.(Skill, competency, qualification and ability)
Sahip olduğunuz, halen çalıştığınız veya gelecekte çalışmak istediğiniz pozisyonun gerektirdiği yetkinlik ve becerileri Linkedin’den araştırarak bulabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip edin.
Bu işleri tek tek kontrol ederek iş tanımında yer alan (Basic qualifications & skills , Requirements, Technical Requirements, Prefered , Competencies) başlıkları altında yer alan bölümleri detaylıca inceleyin.
Yaptığınız işlerin ve sorumlulukların benzerini, bunlar için gerekli olan yetkinlik (competency) ve becerileri (skill) buralarda bulabilirsiniz.
Ayrıca bazı pozisyonlarda en altta “How your skills match” seçeneği bulunur. Sizin Linkedin’e yazdığınız yetkinlikler (skills) ile bu pozisyonun aradığı yetkinlikler karşılaştırılır ve ne kadarına sahip olduğunuz yetkinliğin yanında yer alan koyu mavi bir tik işareti ile gösteriler.
Bu kısımlardan da sahip olduğunuz veya olmanız gereken yetkinlik ve becerileri bulup, sahip olduklarınızı doğru ifadelerle ile özgeçmişinize ekleyebilirsiniz.
Burada yer alan yetenek ve yetkinliklerinize ne kadar hakim olduğunuzu 1-5 üzerinden değerlendirerek, mümkün olduğunca 4-5 değerinde olan yetenek ve yetkinliklerinizi göz önüne alarak yazın.
Bu bölüm ayni zamanda başvurulan pozisyona göre güncellenir ve her farklı pozisyon ve endüstri için ayrı yazılır.
Benim hazırladığım formatta bu bölüm ilk sayfada sadece çalışılan yıllar, pozisyon, şirket, ülke veya şehir bilgisi içerir.
Bu pozisyonda yaptığınız islerin detayını 2. Sayfadaki Başarılar Bölümünde (ACHIEVEMENTS) yazarsınız. Bu bölüm iş tecrübenizin tarihçesini gösterir.
Yeni mezun ve öğrenciler, staj yaptıkları firmaların bilgilerini de bu bölüme yazar.
Buraya lisans, yüksek lisans, doktora derecelerinizi, tarih, bölüm, üniversite, ülke ve/veya şehir olarak yazarsınız.
Teziniz, projeleriniz, akademik çalışmalarınız başvurmak istediğiniz pozisyon ile doğrudan ilgili ise buraya ekleyebilirsiniz.
Mezuniyet notunuzu, aldığınız ödülleri, bursları, başarıları da buraya ekleyebilirsiniz.
Katıldığınız veya bizzat düzenlediğiniz seminer konferans etkinlikler varsa onları özgeçmişinizin en altına yazmanız daha uygun olur.
Bu bölüm iş tecrübelerinizi detaylı anlattığınız bölümdür.
İş dünyasında Amerika ve Avrupa arasındaki fark, Amerika’nın sonuç odaklı olması , Avrupa’nın ise süreç odaklı olmasıdır.
O nedenle Amerika için hazırlanan özgeçmişler, kısa, öz, maksimum 2 sayfa, başarı ve sonuçların ölçülebilir olarak ifade edildiği, rakamların konuştuğu bir formatta hazırlanır.
Avrupa’da işe hiyerarşi önemlidir. Bulunduğunuz pozisyon, kime rapor verdiğiniz, ekibinizin kaç kişi olduğu, sorumlu olduğunuz bütçe veya ciro, iş kapsamınızdaki coğrafya gibi detaylar, ayrıca pozisyonunuzdaki sorumluluklar en az başarılar kadar önemlidir ve özgeçmişe yazılır. 2 sayfa ile limitli değildir, 10 sayfa bile olabilir.
Bu nedenle formatını paylaştığım özgeçmiş, önce kime rapor verdiğinizle başlar, sonra sorumluluklarınızı kısaca özetler. Sonrasında ise başarılarınızı ve yaptıklarınızı ortaya koyacak şekilde düzenlenmiştir.
En son çalışılan işten geçmişe doğru kronolojik olarak yazılır. Hala çalıştığınız dönem için ( present ) Devam ediyor seklinde not düşebilirsiniz.
Bu bölümde cümleleriniz fille baslar ve bu fillerin aktif fiiller olması önemlidir. Ayni filli bu bölümde iki kereden fazla kullanmayın. Onun yerine eş veya benzer anlama gelen başka filler kullanın.
Her bir iş ve faaliyet için ona uygun aktif filler belirlenmiştir. Aşağıdaki linklerdeki dokümanları inceleyerek yaptığınız işe ve başarılarınıza en uygun filleri seçerek özgeçmişinizi dil bakımından zenginleştirin.
Burada ayrıca bizzat kendinizin yapmış olduğunuz işleri „yaptım“ seklinde geçmiş zamanda (past tense) yazmanız gerekiyor. (Managed, supervised, organized, performed )
Tek istisna şuan çalıştığınız pozisyondaki işleriniz için “yapıyorum” şeklinde şimdiki zamanı (present tense) kullanmalısınız.
En sık karşılaştığım bir başka durum ise insanların sorumluluklarını, yaptıklarını ve başarılarını birbiri ile karıştırıyor olmaları.
Başarılarınızı ortaya koyarken hangi koşullarda neye göre kıyaslayarak nasıl bir basari elde ettiğinizi, rakamla , yüzde ile , oranlarla ifade edin.
Şirkete para mı kazandırdınız, tasarruf mu ettirdiniz, maliyetleri mi düşürdünüz, daha etkili ve verimli süreçler ve yöntemler mi geliştirdiniz?…Buna benzer soruların cevabını düşünerek bunlara %20 .. sağladım veya $50K tasarruf ettirdim gibi cevaplar hazırlayın.
Herkesin çalıştığı firmaya pozitif bir katkısı olmuştur. Rakamsal olarak ifade edilemeyen başarılar için sizden önceki dönemlere göre veya bir önceki yıla göre kıyaslama yaparak açıklayabilirsiniz.
Bu nedenle özellikle Avrupa’da iş arıyorsanız başarılar kısmını bunların hepsini kapsayacak şekilde hazırlayın.
Burada bildiğiniz yabancı diller, kullanmayı bildiğiniz yazılım ve donanımlar hakkında ne kadar yeterli olduğunuzu yazın.
Burada gerek lisans, yüksek lisans ve doktora gerekse iş hayatında başvurduğunuz pozisyonla ilgili olan sertifika ve eğitimlere yer verin.
Eğitimi aldığınız kuruluş, hangi tarihte aldığınız, eğitimin süresi(gün veya saat olarak), hangi ülke ve şehirde olduğunu yazın.
Bu bölümde kişisel veya kurumsal üyelikleriniz, spor veya kültürel aktiviteleriniz, hobileriniz varsa bunları paylaşın.
Örneğin kitap okumak (Reading) hobiniz ise bunu sadece kitap okumak olarak yazmayın. Onun yerine ne tür kitaplar ve ne kadar sıklıkta okuduğunuzdan bahsedin. Hobilerinizle ve bunları ne kadar düzenli yaptığınızla ilgili detay verin.
Sosyal veya gönüllü projeleriniz varsa onlara bu bölümde yer verin.
İş arayanlar için daha önce paylaştığım ve yardım teklifinde bulundugum Avrupa ve Amerika'da İş Arama, İş Bulma, İş ve Kariyer Değişikliği ile Bilmek İstediğiniz Her Şey adlı yazımı okuyun ve özgeçmişiniz konusunda yardım almak için bana gönderin.
Bu yazımı kendiniz için faydalı bulduysanız lütfen paylaşın ve daha çok insana erişmesine yardım edin.
Yorumlar
Yorum Gönder