Ana içeriğe atla

Avrupa’da iş bulmak için e-posta adresinizi girin!

* indicates required
E-posta adresini gir ve ücretsiz üye ol!

Intuit Mailchimp

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Credit: pixabay.com/users/geralt-9301/


  • İş başvurularında bulunuyor ama hiç cevap alamıyor musunuz?
  • İlk mülakattan sonra başvurduğunuz firmalardan geri dönüş olmuyor mu?
  • Executive Search veya head hunterlardan hiç  iş teklifi almıyor musunuz?

Bu yazım sizler için.

Bu sorunlardan birine veya bir kaçına sahipseniz sorun ya özgeçmişinizin yetersiz olmasıdır ya yeterince geniş bir networke sahip değilsinizdir yada doğru işleri bulamıyorsunuzdur.

  •  Kendinizi en iyi şekilde ifade etmediyseniz,
  • Sahip olduğunuz yetenek, yetkinlik ve becerileri açık ve net bir şekilde ortaya koymadıysanız,
  • Başvurduğunuz firmalara nasıl faydalı olacağınızı, ne tür katkılar sağlayacağınızı yeterince ve doğru şekilde ifade etmediyseniz özgeçmişiniz yetersiz kalır.

 Daha başarılı ve iyi bir özgeçmiş hazırlamak için Yurtdışında İş Başvurusu Yaparken Özgeçmişiniz Nasıl Olmalı? başlıklı yazımdan faydalanıp özgeçmişinizin yeterli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

İş hayatiniz boyunca Linkedin, Xing gibi profesyonel is hayatına yönelik platformları hiç kullanmadıysanız,

Beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınızı, müşterilerinizi, tedarikçilerinizi, üniversite arkadaşlarınızı, öğretmenlerinizi bu gibi platformlarda networkünüze eklemediyseniz,

Yurt içi ve yurt dişi seyahatlerinizde, katıldığınız fuarlarda, gezilerde, uluslararası organizasyonlarda edindiğiniz kontaklarınızı bu networke davet etmediyseniz yetersiz networkünüz var demektir.

Dünya artık “Bana networkünü söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” dünyası.

Network ancak networkünüze ihtiyacınız olmadığı zaman yapılır. Network kullanmak için değil, yardımcı olmak, değer katmak, bilginizi paylaşmak için yapılır. İhtiyacınız olduğu zaman insanlar size doğal olarak yardım eder. Eğer yeterli networkünüz yoksa hemen network oluşturmaya başlayın. 

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Yurt Dışında İş Ararken Nereden Başlamalı, Nasıl bir yol izlemeli ve Nelere dikkat etmelisiniz? başlıklı yazımdan faydalanıp  network oluşturacağınız kaynakları bulabilirsiniz.

Bu yazımda özellikle iş arama ve doğru işi bulma konusuna odaklanacağım.

Lütfen iş aramayı ve iş başvurularında bulunmayı bırakın. Önce özgeçmişinizi en mükemmel şekilde hazırlayın. Linkedin ve Xing profillerinizi hazırladığınız yeni özgeçmişe göre güncelleyin.

İş teklifleri o zaman size gelir.

Linkedin, Xing ve diğer kariyer portallarinda yer alan işlere başvurarak iş sahibi olmanız çok zor. Çünkü mevcut  açık pozisyonların %70si gizlidir ve dışarıya verilmez.

Şirket içinde yayınlanır, veya executive research, headhunter ve recruiterlara verilir. Adaylar referanslarla  içeriden önerilir. Adet yerini bulsun, eşitlik ilkesine aykırı olmasın diye işe alınacak kişinin kararı verildikten sonra yazılı ve online medyaya verilir. İnsanlar pozisyon açık diye başvurur. Kimse cevap alamaz.  Çünkü o özgeçmişlere bakılmaz. Zaten alınacak kişi bellidir. Bunun istisnaları da vardır ama azdır.

Dolayısıyla iş başvurarak iş bulamazsınız. Onun yerine çalışmak istediğiniz ülkedeki veya şehirdeki firmaları bizzat araştırmanız ve direk firmanın kendi sayfasından başvuru yapmanız gerekir.

Çalışmak istediğiniz ülkedeki firmaları nasıl bulabilirsiniz?

Önce Google’dan İngilizce olarak araştırma yapabilirsiniz.

Örneğin Havacılık ve Uzay sektöründe çalışıyorsanız ve Almanya’da bu alanda firmaları bulmak istiyorsanız:“ Top Aerospace Space Companies in Germany” aratarak firmalara ulaşabilirsiniz. Bu firmalar genelde uluslararası olup büyük firmalardır.

Biraz daha küçük yerli firmalara ulaşmak için o ülkenin kendi dilinde araştırma yapabilirsiniz.

Örneğin “Luft- und Raumfahrtfirmen in Deutschland” yazarsanız yerli alman firmalarına da ulaşabilirsiniz. Benzer şekilde kendi sektörünüzdeki firmaları da aratabilirsiniz.

Her ülkenin, her sektörün bağlı olduğu endüstriyel kümeleri, dernekleri, enstitüleri ve kuruluşları vardır. Bunları hem İngilizce hem de o ülkenin dilinde araştırarak üye firmalara ulaşabilirsiniz.

Ayrica Xing ve Linkedin üzerinden Ara (Search) ara fonksiyonunu kullanarak Tüm Filtreler (All Filters ) kısmından çalışmak istediğiniz sektörler, çalışmak istediğiniz bölge ve şehirleri seçerek o bölgedeki firmaları bulabilirsiniz. Bununla beraber açık pozisyonlardan başvuru yapabileceğiniz firmalara da ulaşabilirsiniz.

Yine internette her ülkenin kendine ait sektörel veri tabanları ve rehberleri (directory) vardır. Bunları İngilizce ve o ülkenin dilinde aratarak oradaki firmalara ulaşabilirsiniz.

Başka bir kaynak ise sektörünüzle ilgili hem o ülkede düzenlenen hem de uluslararası düzenlenen fuarları araştırmaktır. O ülkeden katılan firmaların listesine eski fuar sayfalarından ulaşabilir, çalıştığınız alanla ilgili olan firmaları bulabilirsiniz.

Araştırmalarınızın sonucunda elinizde min. 10 firma max 100 firma olsun.

Bulduğunuz firmaların kendi kariyer sitelerinden hem genel başvuru yapın, hem de açık olan ve size uygun pozisyonlara başvuruda bulunun.

Başvuruda bulunurken mutlaka hem genel başvuru hem de belirli bir pozisyon için olan başvurunuza ayrı ön yazı (cover letter ) hazırlayın.

Ön yazınız siz odaklı değil firmaya olan katkılarınız, onlar için yapabileceğiniz projeler ve katma değeriniz odaklı olmalı.  Kendinizi ve yaptıklarınızı değil, firma için neler yapabileceğinizi ortaya koyun.

Örneğin çalıştığınız alanda 10 yıldan fazla tecrübeniz varsa, çalıştığınız alanla ilgili firmaya nasıl katkı sağlayacağınıza yönelik bir sunum hazırlayın, bilginiz, tecrübeniz ve yetkinliğinizi o sunumda ortaya koyun.

Örneğin İş ‘te “ilk 100 günüm(My first 100 days at work)” başlıklı bir İş planı hazırlayıp işe alınırsanız nasıl bir plan dahilinde çalışabileceğiniz ve deneme sürecinde neler yapabileceğinizi ortaya koyabilirsiniz.

Firmanın web sayfasından, haber ve yatırım sayfalarından, katıldığı fuarlardan firma için önemli olan konuları, şuan yaşadıkları sıkıntıları araştırıp, bunlara örnek çözümler sunun ve bunlara ön yazınızda yer verin.

Yaratıcılığınızı, analitik zekânızı, etkili iletişiminizi, stratejik planlamanızı, organizasyon yeteneğinizi , sunum yeteneğinizi bu çalışmalarla iş yaparak sunun. “İnsanın aynası iştir, lafa bakılmaz” sözünü de yaptığınız çalışmayla ortaya koyun.

Firmalar onlar söylemeden onlara fikir verecek, sorunlarına çözüm üretecek, proaktif insanlar arıyor.

Yapacağınız örnek sunum, plan ve çalışmalarla bunu ortaya koyabilir istediğiniz firmada istediğiniz pozisyonu hakkını vererek alabilirsiniz.

Eğer firmadaki belli bir pozisyona başvuruda bulunuyor iseniz o zaman ön yazınızda o pozisyon için gereken yetenek, yetkinlik, beceri ve niteliklere sahip olduğunuzu tek tek açıklayarak o pozisyona ne kadar eşleştiğinizi (match ettiğinizi) belirtmeniz gerekiyor.

Bir pozisyon için gerekli olan teknik yetkinlik, yetenek ve becerilerin %70’den (örneğin 10 yetenek istenmiş , 7 i sizde var ise ) fazlasına sahip iseniz o pozisyon için özgeçmişiniz değerlendirilir ve mülakata davet edilirsiniz. Bundan daha azında eşleşiyorsanız o pozisyona başvuruda bulunmayın. Daha çok eşleştiğiniz pozisyonlar arayın ve onlara başvurun.

Bu yazımı kendiniz için faydalı bulduysanız lütfen paylaşın ve daha çok insana erişmesine yardım edin. 

Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/yurt-d%C4%B1%C5%9F%C4%B1nda-nas%C4%B1l-i%C5%9F-bulunur-reyyan-demir/

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Almanya'da İş Arama Portalı Jobbörse

 Merhaba Arkadaşlar, Bugün Mesleğiniz ne olursa olsun Almanya'da var olan açık pozisyonları görebileceğiniz bir portalı anlatmak istiyorum. Almanya'nın iş kurumu olan Arbeitsagentura bağlı Job Börse web sayfasını anlatacağım. Web adresi: https://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/startseite.html?aa=1&m=1&kgr=as&vorschlagsfunktionaktiv=true Bu linki tıklayınca sayfa Türkçe olarak açılır.  Bu sayfa 7 farklı dilde hizmet veriyor. Daha önce bana yöneltilen sorularda sadece mühendislerin iş bulabileceğini yönünde bir kanı oluşmuş. İster mühendis olun ister lise mezunu her hangi bir işte tecrübeniz var ise ve Almanyaya gelmek istiyorsanız burda var olan açık işlere bakarak şansınızı deneyebilirsiniz. Almanya'da sadece mühendis değil, aşçı, garson, her türlü meslek yüksek okulu mezunu, elektrikçi, tamirci, kalebodurcu, inşaat işçisi aranıyor.  Bu sistemden kendiniz bakabilirsiniz veya yabancı dili iyi olan bir kişiden destek olarak baktırabilirsiniz. Almanya'nın mes

Almanya'da nasıl iş bulurum? Almanya iş ve kariyer sayfaları

Almanya'da iş arayabileceğiniz iş ve kariyer portalları https://www.indeed.jobs/ https://www.xing.com/jobs/ www.stepstone.de/ https://con.arbeitsagentur.de ‎ https://www.e-experts.de/ Mühendislik pozisyonlarını arayabileceğiniz iş portalları https://jobs.ingenieur.de/ https://www.get-in-engineering.de/jobsuche https://jobs.ingenieur.de/ https://www.engineeringpeople.com/ Bodensee Bölgesinde ( Güney batı Almanya) iş arayabileceğiniz kariyer portalları www.bodensee-jobanzeiger.de/‎ https://jobsambodensee.de/ https://de.indeed.com/Jobs-in-Bodenseekreis https://jobs-im-suedwesten.de/in-bodenseekreis https://suedkurier.stellenanzeigen.de/          https://www.jobzentrale-bodenseekreis.de/ www.jobzentrale-ravensburg.de Here is a list of popular job search websites that you can use to look for job opportunities in Germany: 1. Indeed Germany ( www.indeed.de ) 2. XING Stellenmarkt ( www.xing.com/jobs ) 3. StepStone ( www.stepstone.de ) 4. Monster Deutschland ( www.monster.de ) 5. LinkedIn.

İngilizce Ön Yazı Örneği (Cover letter-Motivation Letter)

  Yurt dışında iş başvurularınızda kullanabileceğiniz ingilizce bir ön yazı (cover letter- motivation letter)örneği Almanya ve pek çok Avrupa ülkesi için ön yazıya resminizi de eklemeniz gerekiyor. Bütün başvurularda ön yazı yazmalısınız, özellikle Almsnya'ya başvuru yapıyorsanız. Yoksa başvurunuzu dikkate almıyorlar. Almanya'da ön yazı çok önemli. Kaynak: James Innes Cover Letter Boook