Yurt dışında iş arama ve iş bulma konusunda başarılı olmak için azimli, kararlı, inançlı ve araştırmacı olmanız gerekiyor.
Azimli olmak demek yurt dışında iş arama sürecine başladığınız tarihten itibaren her gün düzenli bunun için vakit ve çaba harcamanız gerekiyor. Bu süreci yarı zamanlı bir iş gibi düşünüp her gün üzerinde çalışmalısınız. Fedakârlık olmadan başarı olmaz.
İş arama süreci dil öğrenmek gibi nankördür. Bırakırsanız ve düzenli emek sarf etmez iseniz pozitif sonuç almanız zorlaşır.
Kararlı olmak demek başarılı oluncaya kadar her yolu denemek ve denemeye devam etmektir. Bir kaç ay denediniz ve sonuç alamadınız diye bırakırsanız zaten baştan kaybedersiniz. Bu uzun bir süreçtir. İyi bir networkünüz var ise 2 ay yok ise en az 6 ayı gözden çıkartın. Sonrasında doğru iş ve firmaları bulmak, araştırma yapmak, network edinmek zaman alır. Vazgeçmez devam ederseniz sonunda mutlaka başarılı olursunuz.
İnançlı olmak bu süreçte sahip olmanız gereken en önemli vasıftır. Sürecin başından itibaren pek çok negatif durumla karşılaşacaksınız.
İnsanlar özellikle en yakınlarınız, aileniz, arkadaşlarınız çevreniz size karşı çıkabilir, hayal kurduğunuzu söyleyebilir, imkânsız derler. Bu çok normal bir durumdur. Bu süreçte defalarca bunlarla yüzleşeceksiniz. İnsanlar kendileri başaramamış ise sizin de başarısız olmanızı ister.
Kimi zaman yabancı dil sorunu, kimi zaman çalışma ve oturum izninizin veya diplomanızın denkliğinin olmayışı, kimi zaman yetersiz tecrübe, bazen de çok tecrübeli (overqualified )oluşunuz, küçük çocuğunuzun olması önünüze hep engel olarak çıkar. Bunları kabul edip bunlara rağmen yola devam ederseniz başarılı olursunuz. Karşılaştığınız engellerde bırakırsanız başarısızlığınızı siz belirlemiş olursunuz.
Çevrenizi size destek olacak ve inanacak insanlarla doldurun.
Hayallerine kavuşmak ancak yüreğini, aklını ve bedenini bu yola koymuş insanların nasibidir. En güzel başarılar en zor mücadelelerden sonra elde edilir.
Yurtdışında iş bulma süreci çok iyi araştırma yapmanızı gerektiriyor. Dedektif gibi çalışmalısınız. Hangi bilgileri, nereden, hangi kaynaklardan bulacağınızı çok iyi öğrenmelisiniz.
Burada edindiğim bilgi, tecrübe ve kaynakları sizlerle paylaşacağım.
İş aramanın kendisi başlı başına bir İş’tir.
Nasıl her işin bir planı, adım adım süreçleri ve hedefleri varsa sizin de planınız, tanımlanmış süreçleriniz ve hedefleriniz olmalı.
Nereden başlamalı? (Do it right at FIRST!)
- Yurt dışında çalışmak istiyorsunuz ama nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız,
- Her hangi bir ülke tercihiniz yoksa,
- Avrupa’da, Amerika’da olur diyorsanız, yeterince araştırma yapmamış ve ne istediğinizi bilmiyorsunuz demektir.
Yurt dışında çalışmak bir seçenek değil verilmiş bir karardır. Önce kesin kararınızı vermelisiniz.
Kıta ve ülke seçmeniz doğru başlangıcı yapmanız için çok önemlidir. Çünkü her ülkenin ve bölgenin kendine has koşulları, aradıkları özellikler ve başvuru süreç ve formatları vardır. Ayni özgeçmiş ve ayni ön yazı ile her işe başvuru yaparsanız cevap alamazsınız.
Önce bir kıta ve o kıtada bir ülke seçip internette o ülke ile ilgili Türkçe ve İngilizce araştırma yapın.
O ülkenin kültürünü, özel ve iş hayatını, çalışma koşullarını, yabancılara yönelik bakış açısı ve uygulamalarını araştırın, okuyun.
Sizin mesleğinizle ilgili endüstri ve firmaları araştırın.
Eşiniz ile beraber gelecek iseniz hem sizin hem de eşinizin çalıştığı sektörlere yönelik faaliyet gösteren ve firmalar içeren bölge ve şehirleri tercih edin. Sadece birinize uygun yer seçip “Sonra nasılsa diğerimize de buluruz” demeyin. Hata yaparsınız. Özellikle Almanya’da bölgeler sektörlere göre farklılık gösterir. Eşiniz siz çalışırken uzun bir süre işsiz kaldığında ve tecrübeli olduğu sektörle ilgili iş bulamadığında birinci seneden sonra bu sorun ilişkinize ve evliliğinize yansır.
O ülkede çalışan insanlarla kontağa geçin ve tecrübelerinden faydalanın.
O ülkede yasayan Türklerin ve yabancıların açtığı Facebook gruplarını bulun, gruplara katilin, onlara soru sorun.
Linkedin ve XINGde çalışmak istediğiniz ülkeye yönelik iş ve endüstriyel grupları, hobi ve ortak ilgi gruplarını bulun. İnsanlarla iletişime geçin. Yardım isteyin. Buralara üye olarak hem networkünüzü genişletir hem de bilgi edinirsiniz.
Türkiye Ticaret Bakanlığının aşağıdaki linkinde her ülke için yapılmış araştırmalar ve bilgiler den de faydalanabilirsiniz. Yasamak istediğiniz ülkeleri seçip istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna ait aşağıdaki linklerde de ülke bazlı bültenler, raporlar ve yayınlardan yararlanabilirsiniz.
Her ülke için o ülkede bulunan Türk-Yabancı Ticaret odalarını (Türk-Alman Ticaret odası gibi- https://www.dtr-ihk.de/tr/), Türk –Yabancı Is adamları dernekleri (https://tdu-pfalz.de/), federasyonları, Türk Girişimci dernekleri, sektörle kümeler (Havacılık, otomotiv, makina üretim kümeleri gibi ) araştırıp, bunların web sayfalarından Türkçe ve İngilizce hazırlanmış kaynaklara ulaşabilirsiniz.
Bunu çalışmak isteyebileceğiniz bütün ülkeler için yapın ve bulduğunuz doküman ve kaynakları ülke bazlı kaydedin.
Araştırma yaptığınız ülkelerin avantaj, dezavantaj, fırsatlar ve risklerini yazarak SWOT analizini yapın. Ülkeleri karşılaştırarak çalışmak istediğiniz maksimum 3 ülke secin.
Bu oldukça zaman alan bir süreçtir ve sonunda doğru başlangıç ve tercih yapmanız için ihtiyacınız olan gerekli bilgileri size sağlar.
Nereye gideceğini bilmeyen kişiye kimse yardım edemez. Nereye gitmek istediğiniz konusunda bu araştırmalardan sonra net bir fikriniz olsun.
Almanya için önerebileceğim kaynak Handbook Germany ‘dir. Bu linkte Almanya’da hayat, iş arama ve bulma, ilgili kurumlar, gerekli vize ve izinler, diploma denkliği ile alakalı Türkçe dahil en az 5 dilde hazırlanmış faydalı bilgiler bulabilirsiniz.
Aşağıdaki linkten de Almanya için bilgi edinebilirsiniz.
https://www.ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/avrupa/almanya/genel-bilgiler
Ülkeleri araştırdınız ve nerede yasamak ve çalışmak istediğinize karar verdiyseniz sonraki aşama o ülkenin aradığı formatta özgeçmiş hazırlamaktır. Bunun için Yurtdışında İş Başvurusu Yaparken Özgeçmişiniz Nasıl Olmalı? yazımdan faydalanabilirsiniz.
Bu yazımı kendiniz için faydalı bulduysanız lütfen paylaşın ve daha çok insana erişmesine yardım edin.
Yorumlar
Yorum Gönder